Hjo

Kommunanställda skrämdes till tystnad

Nya uppgifter pekar nu på att vårdpersonal i Hjo kommun har utsatts för påtryckningar att inte uttrycka missnöje offentligt. I anteckningar från ett personalmöte står bland annat att de anställda inte ska prata illa om arbetsgivaren och att om man är missnöjd kanske man ska byta jobb.

- En missuppfattning, säger vård- och omsorgschefen Marita Malmberg Edsö.

Ett internt protokoll pekar nu på att anställda kan ha hotats att hålla tyst om missförhållanden i Hjo kommun. I fet stil och med gott om utropstecken står där att läsa att de anställda aldrig ska prata illa om arbetsgivaren, inte sprida negativa rykten, och om man gör det, att man då kanske bör byta jobb.

Den ansvarige chefen som ska ha gett informationen, Marita Malmberg Edsö, kallar formuleringarna för ett olyckligt missförstånd, och tror inte att öppenheten i Hjo kommun varit i fara på grund av att personalen missuppfattat henne.

- Nej, det tror jag inte. Jag har inte hört någonting om det här sedan det där mötet, säger hon.

Kommunal i Hjo har sedan tidigare krävt att det görs en utredning av om personal i Hjo också tvingats skriva på ett särskilt tystnadslöfte eller inte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista