Essunga

Arbetsskadad fick rätt till livränta

Efter flera års tvistande med Försäkringskassan har 61-åriga Eivor Andersson från Lekåsa fått rätt till livränta. Tunga jobb ledde till att kroppen sade stopp, men Försäkringskassan ville inte tro på att hon inte längre kunde arbeta. Nu har kammarrätten gett henne rätt.

Efter nästan fyra års tvist med Försäkringskassan blev Eivor Andersson lättad efter kammarrättens besked, att hon får rätt till livränta.

- Jag var jätteglad. Jag satte i trappan i hallen och grät. Bara det att få veta att de tog det ansvaret, att jag har ont, säer hon. 

Sedan tonåren har hon haft flera tunga jobb; trappstädare, hemvården samt som packeterare och maskinoperatör på Göteborgs Kex. Ständig värk i axlar och nacke gjorde att hon blev förtidspensionär 2001.

- Jag skämdes lite för mina arbetskamrater, men de var införstådda med att det inte gick längre. Det kändes väldigt jobbigt, jag är van vid att jobba, säger Eivor Andersson.  

Två avslag
Eivor Andersson fick först avslag hos Försäkringskassan 2004. Hon överklagade i länsrätten, men där blev det avslag och hon hänvisades tillbaka till Försäkringskassan för ytterligare en utredning.

Att inte bli trodd har varit jobbigt, berättar hon:

- Det har gått många turer fram och tillbaka. Det värst är nog att man inte blir trodd att man har ont. Man har många mornar som man inte klarar av, utan man får gå upp och ta en tablett och sedan gå och lägga sig igen för att kunna klara av dagen.

Nedsatt arbetsförmåga
Kammarrätten ansåg däremot att hennes besvär i nacke, axlar och skuldror orsakats av arbete och att arbetsskadan dragit ner hennes arbetsförmåga i sådan grad som förutsätts för livränta.

I augusti beslutas hur mycket pengar hon får av Försäkringskassan.

- Som det är nu har jag varit hemma i många år, så jag har förlorat mycket i inkomst, och det tar mycket på en, säger Eivor Andersson.  

Hon säger att ska bli skönt att kunna lägga tvisten bakom sig.

Försäkringskassan kommer inte att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista