Falköping

Viteshot efter mjölkutsläpp

Falköpings Mejeri hotas av ett vite på 400 000 kronor för att man förra året släppte ut för mycket mjölkrester i avloppsvattnet.

På mejeriet menar man att både produktionen och personalen är i fara om företaget måste betala hela summan. Men miljönämnden i Falköping menar att mejeriet själv försatt sig i den här svåra situationen.

- Man kunde vidtagit åtgärder tidigare. Man har till exempel inte ansökt hos länsstyreslen om ett nytt tillstånd, där man då kunde få andra gränsvärden som bättre passar till deras produktion, säger miljönämndens ordförande Monica Oskarson.

Under året som gått sedan nämnden beslutade om vite varje gång mejeriet bröt mot utsläppstillståndet har det inte hänt särskilt mycket, tycker nämndordförande Monica Oskarson.

För stora utsläpp
Fortfarande släpper mejeriet ut för mycket mjölkrester i avloppsvattnet trots hot om stora vitesbelopp, och trots att mejeriet haft god tid på sig att åtgärda problemet genom att till exempel söka nytt utökat tillstånd.

- Även om man inte kunnat komma till rätta med problemen fullt ut så är det ju ändå så att de gränsvärden som gäller för tillstånd de har, har de överskridit, säger Monica Oskarson.

Sköt på beslutet
Miljönämnden hade chansen att klubba beslutet om vite på totalt 400 000 kronor i veckan som gick, men valde att skjuta på beslutet i en månad - inte för att man backar utan för att man vill ge mejeriet chans att visa hur man jobbar för att lösa problemen, säger Monica Oskarson:

- Det fanns en del frågetecken som vi ville reda ut så vi hade helt klart för oss hur historien ser ut bakåt, och hur det ser ut även för 2008. Det känns alltid bra att ha ordenligt på fötterna när man tar ett beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista