Falköping

Motocross stör häckande fåglar

Så här års ökar mängden anmälningar till Länsstyrelsen om överträdelser av olika slag mot de regler som gäller för skyddade naturområden.

När det gäller naturreservatet kring Hornborgasjön så har flera anmälningar kommit in hittills under våren, berättar Kristina Höök Patriksson som är biolog på Länsstyrelsen.

- De kör bil till och med. Det är allt möjligt, säger hon.

Just i naturreservatet vid Hornborgasjön verkar folk ha lite respekt för gällande regler. Så här års på våren mellan april och en bit in på sommaren när fåglarna häckar och fågelskyddet gäller får man helt enkelt inte lov att röra sej fritt i naturreservatet. Och anmälningarna om överträdelser till Länsstyrelsen blir bara fler och fler. Det handlar om allt från att folk går, cyklar, kör bil, motocross och fyrhjuling i områden där fåglarna har sina bon och sina ägg, till att campare slår upp sina tält och hundägare släpper sina hundar lösa. Och fritt springande hundar stör djurlivet särskilt mycket, säger Kristina Höök Patriksson.

- Det är ju faktiskt allvarligt, hundar är benägna att jaga. Det är absolut inte bra, säger hon.

Att polisanmäla cyklister, mopedister eller campare som setts bryta mot bestämmelserna i reservatet är i det närmaste meningslöst eftersom man saknar uppgifter om vilka de är, resonerar Länsstyrelsen. Nu överväger man istället att se över sina informationstavlor så att inga överträdelser ska kunna ske på grund av otydlig skyltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista