Hökensås

Oro för skogsbränder

Risken för allvarliga skogsbränder ökar för varje dag som det varma och torra vädret fortsätter.
I Skaraborg pekas bland annat Hökensås naturvårdsreservat utanför Tidaholm ut som ett område som kan drabbas hårt om elden kommer lös.

Det är torrt på Hökensås.
Kerstin Arneson från Herrljunga bor just nu med sin man i en husvagn på campingen nära Lilla Havssjön på Hökensås. Hon och hennes man har pratat en hel del om risken för skogsbränder: 

– Vi har pratat om det många gånger, särskilt nu när det brinner längre norrut i Sverige. När man går så ryker det runt fötterna, så torrt är det.

Hon har sett plakaten om eldningsförbud och är medveten om riskerna:

- Vi använder inte engångsgrill i år. Vi har köpt en lite högre grill som vi har intill husvagnen och så har vi vatten bredvid.

Åklagare som SR Skaraborg talat med uppger att den som av oaktsamhet orsakar en skogsbrand riskerar att dömas till böter eller ett kortare fängelsestraff.
Men hittills finns bara ett fåtal rättsfall, så det är svårt att veta vad en riktigt allvarlig skogsbrand skulle kunna leda till för straff.

Skulle det börja brinna på det stora skogsområdet på Hökensås kan räddningsstyrkor från Tidaholm, Falköping, Hjo och Habo sättas in det första skedet.
Efter tidigare bränder så finns ett samarbete med skogsägarna som ska underlätta släckningen. Den svåra torkan oroar dock brandmännen.

- Under den tid som jag har varit med så är det här den största risk vi haft sommartid. Och värre och värre blir det dag för dag. Riskerna är väldigt stora nu, säger Håkan Kvist, brandbefäl vid Räddningstjänsten i Tidaholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista