Mariestad

Felräkning tvingar Mariestads kommun att spara

Ett räknefel i Mariestads kommunbudget gör att det saknas åtta miljoner i år och elva miljoner nästa år. Det man räknat fel på är hur mycket de anställdas löneökningar kommer kosta kommunen.

- Jag vet inte hur felet uppstått, men det är människor som räknat och ibland blir det fel. Jag kan inte acceptera felet utan måste se till att vi får svar på hur det blivit som det blivit och hur vi ska se till att det inte händer igen, säger Mariestads kommunalråd Ulla Göthager.

Det felet handlar om är att löneökningarna för de anställda  gäller från första januari i år, istället för den första april som kommunen hade räknat med.

Felräkningen leder nu till att pengarna måste sparas in på verksamheten. Redan nu har ledningsgruppen fått i uppdrag att ta fram förslag på besparingar som förhoppningsvis kan ge effekt på budgeten redan i år.

- Något borde vi kunna hämta igen redan i år, eftersom det för nästa år handlar om elva miljoner kronor. Det måste till effektiviseringar, säger Göthager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista