Skövde

SFI-elever kräver jobbhjälp

De elever som läser svenska för invandrare i Skövde har tröttnat på att deras utbildning inte ger några jobb. Därför har eleverna skrivit ett brev till Skövde kommun i förhoppning att kommunen ska satsa mer på SFI-eleverna.

Jarmohammad Sarajodin arbetade som lantbrukare i Afghanistan innan han kom till Sverige. Som ordförande i SFI-rådet står han bakom den skrivelse som lämnats in till Skövde kommun.

- Vi behöver hjälp av kommunen, säger Jarmohammad Sarajodin

SFI-eleverna säger att de är besvikna på att de inte får några jobb. Många av eleverna har en god utbildning från sitt hemland, men trots det uteblir jobben. Jarmohammad Sarajodin understryker vikten av att få komma ut på praktik.

Men socialnämndens ordförande i Skövde, Hergus Palmqvist, tycker inte kommunen varit så dåliga på att få ut SFI-eleverna i arbetslivet. Förra året var det 67 procent som gick ut i egen försörjning. Men han medger att det också finns problem:

- De som går där har helt olika förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen. Det gör det ganska svårt.

Vad kommer ni göra åt problemet?

- Vi kommer satsa på att effektivisera språkundervisningen och utgå mer från deras förkunskaper. Det andra är att försöka lägga in körkortsutbildning i SFI-undervisningen, säger Hergus Palmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista