Hjo

"Kommunledningen får oss att må dåligt"

Flera anställda inom Hjo kommun vittnar om att de mår dåligt på grund av samarbetsproblem med ledningen, och flera personer har sagt upp sig eller sjukskrivits.

- Som jag upplever det har ledningen ingen förmåga att lyssna och ta till sig av våra upplevelser och synpunkter. Och det är inte populärt att ha en avvikande åsikt, säger Helén Hjerling, sjukskriven sedan nio veckor.

Helén Hjerling har arbetat i Hjo kommun i över 20 år. Hon har varit med om omorganisationer både i Hjo och i andra kommuner, men har aldrig förr varit med om något som liknar det senaste året.

– Under hösten accelererade allting. Arbetsbördan var i och för sig stor, men framförallt har jag saknat både stöd och feedback.  

För nio veckor sedan sjukskrevs från sitt jobb som LSS-samordnare.

Helén Hjerling är inte ensam om den här kritiken mot kommunen. Ulla Jansson är samordnare för frivillig- och närståendestödet i kommunen. Hon sjukskrevs i början av februari, på grund av klimatet i kommunen:

- Ja, det är det här att man har jobbat länge och byggt upp en verksamhet. Sedan känner man på något sätt att man får stå till svars för saker som man gjort. Saker som man trott har varit bra… Det är svårt att förklara. Jag tror att man måste uppleva det för att förstå.

Vid sidan om dessa båda har SR Skaraborg har pratat med flera andra personer som berättat att de inte mår bra på grund av samarbetsproblem med ledningen. Rädsla för repressalier gör dock att ingen av dem vågar bli intervjuade.

Helén Hjerling ser i dag ingen möjlighet att återgå till sina gamla arbetsuppgifter. Ulla Jansson tror däremot att hon kommer att göra det. Orsaken är främst det stöd hon fått från de pensionärer som hon jobbat med.

– Men jag är rädd, inte för pensionärerna men för ledningen. Det är bara så, man är rädd...  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista