Vedum

Bankrånare stal kaffekassan

Uppdaterad 16:33
torsdagens förmiddag rånades Sparbanken Skaraborgs bankkontor i Vedum. Bytet blev bankpersonalens kaffepengar.

Det var vid 10-tiden som en rånare maskerad med rånarluva tog sig in på bankkontoret och hotade personal och kunder där inne med ett pistolliknande föremål. Han tvingade också ner en kund på golvet.

Men när han krävde att få pengar fick han besked att det inte fanns några:

- Det han inte hade uppmärksammat är att vårt kontor här i Vedum är ett kontantlöst kontor, så det finns inga kontanter. När han blev varse det blev han lite stressad, men då var det en av de anställda som kunde räcka över en kaffekassa. Och det var väl några kronor i den som de hällde ner i hans påse, berättar Sparbanken Skaraborgs vd Leif Johansson.

Kontantlöst kontor
Bankpersonalen i Vedum hanterar alltså inte några kontanter på kontoret. Istället finns där en uttagsautomat och en insättningsautomat, som båda sköts av ett vaktbolag.

Ingen kom till fysisk skada vid rånet, och enligt Leif Johansson mår personalen efter omständigheterna bra:

- Vi har suttit och pratat här, och sedan finns det utarbetade rutiner för hur vi ska agera i de här situationerna med stödsamtal och sådant, så det är igång.

Hade medhjälpare
Rånaren hade en medhjälpare som väntande utanför i en liten, vit eller ljus bil. Medbrottslingen ska enligt vittnesuppgifter vara en lite kraftig man i 50- till 60-årsåldern med glasögon. De båda försvann från platsen i bilen och än har polisen inga spår efter dem.

Polisens tekniker har genomfört en teknisk undersökning i banken. Bland annat har man tittat på inspelningar från bankens övervakningskamera.

Detta var inte första gången bankkontoret i Vedum rånades. År 2000 utsattes banken för ett rån. En ökänd bankrånare avtjänar nu ett fängelsestraff för bland annat det rånet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista