Vedum

Kontantlösa bankkontor ska minska rånrisken

Vid torsdagens bankrån i Vedum blev bytet bara bankpersonalens kaffekassa - tack vare att kontoret är ett så kallat kontantlöst bankkontor.
Sedan fler år tillbaka satsar Sparbanken Skaraborg på att inte ha kontanter på sina mindre kontor, för att minska risken för just rån.

- Innan vi gjorde det var de utsatta för ett antal rån. Det var en av de stora anledningarna till att vi gick över till att ha dem kontantlösa, säger Sparbanken Skaraborgs vd Leif Johansson.

Torsdagens rån var inte första gången mot bankkontoret i Vedum. År 2000 rånades banken av en person som nu avtjänar ett fängelsestraff för just bankrån. Det senaste rånet var dock det första mot ett kontantlöst kontor sedan Sparbanken i Skaraborg infört de nya, säkrare kontoren.

Vd:n Leif Johansson tror inte att Sparbanken Skaraborg skulle tvingas ta bort de mindre kontoren på grund av ökad rånrisk.

- Vi har en förhoppning om att kunna verka även i de här mindre orterna även framöver, men givetvis tror jag att alla - banker och kunder - börjar få en ökad förståelse för det här problemet.

Våldsammare rån
Han säger att det varit många rån redan i år, och tycker sig se att rånen också blir allt våldsammare:

- Man har ju sett en upptrappning med automatvapen och sprängladdningar, säger Leif Johansson.

Han tror att även andra banker kommer följa i Sparbanken Skaraborgs fotspår och göra sina mindre kontor kontantlösa.

Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för rånet.

Tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista