Skaraborg

Nationaldagsfirande i Skaraborg

Uppdaterad 14:29
Det firades runt om på de flesta större orter i Skaraborg på nationaldagen.
Solen sken, glassen smälte och flaggorna vajade så gott de kunde i den svaga vinden. 

I Vara flyttade Vara konserthus tillfälligt till Badhusparken för en konsert med Ale Möller Band. Där fanns också drillflickor och Kulturskolans marschorkester.

I reservhuvudstaden Karlsborg genomfördes nationaldagsfirande för fjärde året, med dans, utställningar, mat, marknader med mera.

I Tidaholm intogs centrumkärnan av travhästar då gatutravet geomfördes.  

Lidköpings flygplats hälsade besökare välkomna med allehanda flygplan: segelflyg, motorflyg, veteranflyg, ultralätta flygplan med mera.

I Plantis i Falköping gick det också att se flygplan, om än något mindre. Redan vid halv tiotiden på förmiddagen hade Ållebergs Modellflygklubb satt ihop många av sina modeller.

Pampig inledning Officiellt startade firandet i Falköping klockan 11.00. Då började paraden med Falköpings Ungdomskår med drillflikcor att marschera från Stadsteatern till Plantis. Bakom dem följde en lång rad nationaldagsfirare som fyllde Plantis och Amfiteatern, där Allgott & Villgott fick barnen att skratta. Uppträdet avslutades med ett ballongsläpp där ett stort antal blå och gula ballonger släpptes mot himlen. 

- Där gick startskottet för glassutdelningen till barnen. Det är bäst att förbereda sig, skrattade Rita Linder på Turistbyrån i Falköping.    

Avkoppling i skuggan
Annars var stämningen avslappnad i parken. Många hade placerat sina filtar i skuggan och avnjöt en liten picknick.

- Det är så skönt med en helgdag utan några måsten, sa en pappa och stoppade en vindruva i munnen på sonen.

- Det är så härligt att folk sluter upp en sådan här dag. Det känns som om folk tagit till sig mer att man ska fira nationaldagen, sa Rita Linder.

Vi behöver inte stå i skuggan av norrmännen längre?

- Absolut inte! Vi börjar bli gôrduktiga på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista