Skaraborg

Skogsägare fruktar barkborren

Det fina vädret just nu erbjuder bästa tänkbara förutsättningar i skogen för den fruktade barkborren. Och stora förluster kan vara att vänta för skogsägarna.

Granbarkborren lever och frodas i det varma och torra vädret och det märks inte minst i de fällor som skogsstyrelsen kontrollerar regelbundet.

Rekordår
- Det ser ut att bli rekordår för granbarkborren, man talar om fem gånger så många barkborrar i år än förra året, säger Fredrik Bergqvist.

Det lilla djuret hade sin huvudsakliga svärmning för tre veckor sen men i det sköna somriga vädret hann de häromdagen med ytterligare en svärmning, och det betyder att de blir fler och fler. Och nu behöver de mer mat.

Friska träd i fara
- Normalt går de bara på fällda träd, men nu är friska träd definitivt i farozonen. Det skogsägarna måste göra är att fälla angripna träd och få ut granbarkborrarna ur skogen, säger Fredrik Bergqvist.

För att skogsägarna inte ska drabbas av stora ekonomiska förluster till följd av insektsangreppen så skulle det nu behöva bli regnigt och svalt.

Behöver svalka
- Fortsätter det varma vädret så dröjer det bara en vecka innan en ny generation granbarkborrar ska ha mat. Tittar man på hela sverige handlar det om miljontals träd som är i farozonen, säger Fredrik Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista