Hällekis

Landets första året runt-tomater kan komma från Kinnekulle

Den stora efterfrågan på närodlade svenska tomater gör att det nu finns planer på att starta landets första året runt-odling av tomater i Hällekis på Kinnekulle.

- Det är tack vare att Ica är intresserade av att stödja oss och att vi har kontakt med en man som vill pröva diodbelysning av tomater hos oss, säger Jeroen Ehlen vid Kinnekulle Tomat.

Han och hans fru Ulrika tog över Kinnekulle Tomat 1999, med ett växthus på 5 000 kvadratmeter.

Under årens lopp har priskonkurrensen från holländska och spanska tomater varit så svår att företaget varit nedläggningshotat flera gånger. Men tack vare att Ica satsar på alltmer närodlade grönsaker och att tomatodlaren på Kinnekulle har gått över till fliseldning istället för olja för uppvärmning av växthuset så har företaget överlevt.

Användningen av stora mängder koldioxid från industrin, som pumpas in till plantorna, har gjort att produktionen av tomater har ökat från 160 ton till 240 ton om året.

Odlingsäsongen är nu från januari till november, men Jeroen Ehlen hoppas snart kunna leverera tomater året runt.

- Kanske till slutet på nästa år, men det är en del teknisk utveckling av belysningen som ska till först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista