Fyra av fem kommuner har mött hedersvåld

I nästan fyra av fem kommuner i Västra Götaland har personal inom socialtjänsten stött på hedersvåld eller hederstänkande. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort.

Nasrin är 19 år gammal och bor sedan två år på ett skyddat boende någonstans i västsverige. Hon tvingades hemifrån när hennes pappa satte sin syn på heder före sin dotters frihet och liv.

Nasrin har växt upp med hot, misshandel och ständig övervakning, och när hon var 17 år slog vårdpersonal larm och henne och hennes systers situation.

Socialtjänsten i kommunen kallade föräldrar och systrarna till ett möte, ett möte som snarare innebar en värre situation för systrarna. Ett år senare blev det akut. Då var biljetter till Irak bokade och Nasrin skulle giftas bort. Den gången fick hon hjälp av socialtjänsten som tog henne till ett skyddat boende i västsverige där hon bor än i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista