Vara

Socialbidragstagare får jobb inom två dygn

Varas mål att erbjuda alla socialbidragstagare arbete inom 48 timmar har varit ett lyckat projekt. 40 procent av dem som deltagit har nu sysselsättning och behöver inte längre socialbidrag.

- Det har varit lyckat och nu kan 40 procent av projektdeltagarna försörja sig själva, säger projektchef Maria Tapper Andersson

När projektet ”arbete inom 48 timmar” infördes för två år sedan var tanken att människor som sökte socialbidrag skulle sysselsättas inom två dygn. Ett mål kommunen uppnått först i år.
- Det har varit svårt att få det att fungera, men nu har den som söker socialbidrag hos oss en tid på arbetsmarknadsenheten redan dagen efter.

Siffrorna från 2006 och 2007 är positiva och visar att 40% av de cirka 100 personer som kommit ut på praktik nu försörjer sig på annat sätt än genom socialbidrag. Till exempel studerar, arbetar, är inskrivna på arbetsförmedlingen eller arbetstränar.

Men nästa utvärdering kommer troligtvis inte att visa lika positiva reslutat.

- De som finns kvar inom socialtjänsten har av olika anledningar inte lika lätt att skaffa sysselsättning och inledningsvis var det många som var lätta  att skaffa sysselsättning åt. De som är kvar har ofta en svårare problematik, säger Maria Tapper Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista