"Anställda kan göra mer för att förhindra självmord"

Anställda på landets häkten kan göra mer för att förhindra att häktade personer begår självmord.

Det konstaterar JO, som har granskat Kriminalvården och häktena.

Redan i januari beslutade Justitieombudsmannen Cecilia Nordenfelt att granska det stora antalet självmord i häkten - alltså innan februari och det uppmärksammade självmordet på häktet i Mariestad. En händelse då personalen var helt passiv, enligt anhöriga till den man som dog.

Kriminalvårdens anställda har som uppgift att förhindra att intagna i häkten begår självmord - så långt det är möjligt, konstaterar JO. Och för att nå dithän måste alla anställda få utbildning och personalen ska vara uppmärksam på signaler om att en intagen inte mår bra - eftersom personalen alltid bör ha utgångspunkten att den intagne befinner sig i en personlig kris.

JO slår också fast att det måste finnas tillräckligt mycket personal i häkten, och att personalen måste vara uppmärksam på tecken som tyder på sjärlvmordstankar. Isolering av häktade bör begränsas så mycket som möjligt, konstaterar JO Cecilia Nordenfelt, som slutligen lovar att följa utvecklingen på häktena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista