Kamp mot klockan för att ge mässlingsvaccin

Tre fall av den i Sverige sällsynta sjukdomen mässlingen har på några få dagar konstaterats i Skaraborg.  Sjukdomen är mycket smittsam och personalen på smittskyddsavdelningen måste snabbt få kontakt med dem som besökte KSS-akuten under natten mellan söndag och måndag för att kontakta dem som kan ha smittats. Vid midnatt går tidsfristen ut för dem som behöver ha vaccin.

Det är en vuxen och två barn ur samma familj som har konstaterats sjuka i mässlingen. Den vuxne kom först till KSS-akuten natten mellan söndag och måndag, och just nu arbetar smittskyddsläkare Peter Nolskog och hans team med att få kontakt med personer som kan ha smittats av mässlingpatienten under den natten.

- Mässlingen är något av det mest smittsamma som finns, säger Peter Nolskog.
- Det räcker med att vistas i samma lokal för att bli sjuk.

Men den som smittats har tre dygn på sig att få vaccin. Den fristen går ut vid midnatt i natt.

Av dem som är födda på 50-talet eller tidigare har nästan alla haft mässlingen. Personer födda på 1970-talet och senare har i de flesta fall blivit vaccinerade.

- Den grupp vi främst söker är de födda på 60-talet, för de är i främsta riskgruppen, säger Peter Nolskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".