Vilja att skapa centrum för krishantering

Försvarsmakten i Skaraborg vill ha ett närmare samarbete med Räddningsskolan i Skövde.
Nu har man skrivit ett avtal som innebär att man vill skapa ett centrum för krishantering som i dag inte finns någon annanstans i landet.

Försvarsmakten och Högskolan i Skövde har skrivit en avsiktsförklaring med Räddningsskolan i Skövde om fördjupat samarbete.

I sin förlängning skulle det kunna stärka Räddningsskolans överlevnadsmöjligheter, menar marknads- och planeringschefen Ola Johansson på skolan.

Nu ska man utreda på vilka sätt man kan samverka än mer. Till exempel i övning och utbildning både när det gäller nationella och internationella insatser.
Arbete av det slaget är numera högprioriterat, inte minst från regering och riksdag.

- Försvarsmakten bedriver en typ av insats när det gäller väpnad personal och vi bedriver en annan insats i form av biståndspersonal. Då finns det ju stora möjligheter och förutsättningar här i regionen att samöva och samträna de olika delarna innan man åker ut på en skarp insats, säger Ola Johansson.

Räddningsskolans framtid i Skövde ligger just nu i händerna på Försvarsdepartementet som ska försöka hitta en ny driftsform. I klartext måste Räddningsskolan hitta nya kunder för att kunna vara kvar efter årsskiftet.

Men det är också ett faktum att även Försvarsmakten har stora ekonomiska problem.
Ola Johansson menar att det borde vara intressant för regering och riksdag med en samordning av det här slaget.

- Tittar man samhällsekonomiskt och kvalitetsmässigt på det så finns det helt klart en vinst med att nyttja kompetensen mellan oss och anläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista