Götene

Över 700 Kinnekullebor vill byta kommun

Kommunalrådet i Götene Bo Bergsten fick idag ta emot namnlistor från de Kinnekullebor som vill lämna kommunen, utan att byta bostad.

I dag på förmiddagen överlämnades 716 namnunderskifter från boende på Kinnekulle till kommunalrådet Bo Bergsten i Götene.

De som skrivit på namnlistorna kräver en kommunal folkomröstning om Kinnekulleområdet ska få tillhöra Lidköpings kommun istället.

- Vi vill inte tillhöra en kommun som satsar så lite på vårt område. Det räcker att åka ner till centrum för att se hur det ser ut, med orensade rabatter och istället satsar man pengar i något projekt ute vid E20. Jag tycker att jag som medborgare har rätt till annat, säger Lena Holmstrand Krüger initiativtagare till protestlistan.

Nytt parti
Under årets tre första månader har namnlistor om folkomröstning legat ute i Källby och Hällekis på Kinnekulle.

- Om Götene kommun säger nej till en folkomröstning så startar vi ett eget parti, säger Lena Holmstrand Krüger.

De 716 namnunderskrifter för en folkomröstning, som lämnades till kommunledningen i dag, ska innebära att fler än fem procent av de röstberättigade i kommunen skrivit på.

Troligen nej
Att så många skrivit på innebär att kommunens politiker ska pröva om en folkomröstning ska få göras, men det blir troligen ett nej.

- Jag har inte hört att något parti i Götene kommun skulle tycka att det var ett bra förslag att dela kommunen i fler bitar, säger Götenes kommunalråd Bo Bergsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista