Skövde

1000 soldater avtackades

Den kom aldrig iväg på utlandsuppdrag, den svenska insatsstyrkan Nordic Battle group. I dag avtackades de omkring 1 000 kontraktsanställda soldaterna.

Snabbinsatsstyrkan har sedan årsskiftet legat i beredskap för att skickas till oroshärdar runt om i världen, men nu avvecklas Nordic Battle Group utan att ha varit ute på en enda insats.

Serganterna Swen Stålros och Therése Gustafsson som nu gör sina sista dagar inom NBG tycker det är trist att det aldrig blev något utlandsuppdrag.

- Det känns nesligt att inte ha kommit iväg eftersom förväntningarna var höga, säger Therése Gustavsson.

Swen Stålros och Therése Gustafsson har varit anställda i Nordic Battlegroup sedan den första juli förra året.

Nordic Battle Group, eller nordiska stridsstyrkan, har varit den första i sitt slag i det svenska försvaret. Sedan första januari i år har styrkan legat i beredskap för att på EU:s order delta i krishanteringsoperationer runt om i världen. Nu den sista juni avvecklas styrkan, utan ett enda uppdrag i utlandet.

Större delen av de anställda soldaterna arbetar vidare inom försvarmakten fram till sista november, och redan nu är det klart att 640 ska till bland annat Kosovo och Afgahnistan med utlandsstyrkan.

Men Swen Stålros och Therése Gustafsson i Skövde ska båda lämna försvarsmakten redan nu i sommar. De är bland de 750 i Nordic Battle Group som sades upp i förtid på grund av försvarets besparingar.

- När vi blev uppsagda sjönk modet hos många. Vi tyckte inte det var någon idé att vara kvar, säger Swen Stålros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista