Töreboda

Älgaråsföräldrar vill att skolmaten lagas i skolköket

Föräldrarna i Älgarås vill inte att barnen ska äta uppvärmd mat i skolan, så kallad cook and chill. I en skrivelse till barn och utbildningsnämnden i Töreboda kommun vill föräldrarna att möjligheterna för att laga mat i skolans kök nu ses över.

I ungefär 15 år har Töreboda kommun har använt sig av metoden cook and chill, som innebär att maten lagas i centralkök i Töreboda, kyls ned och sedan körs ut till olika enheter runt om i kommunen där maten värms upp.

Föräldrarna i Älgarås ser flera fördelar med att istället laga maten i skolans kök. Barnen får en bättre matupplevelse med dofter och smaker.

Även miljön vinner på att maten inte fraktas på vägarna, skriver de till politikerna i barn- och utbildningsnämnden.

- Vi tror att det blir en annan smakupplevelse, en luktupplevelse och att barnen blir mer hungriga, säger föräldern Veronica Hallåsen.

Hoppas på förändring
Ulrika Öh arbetar i skolans kök med att värma upp maten. Men hon skulle hellre laga den.

- Det är ju det jag önskat hela tiden. Laga mat är ju bra mycket roligare att värma färdig mat, säger hon.

Och föräldrarna hoppas nu på förändringar.

- Det är svårt att rubba stora stenar, men det är viktigt känner vi att man verkligen lyfter frågan och att man tänker på vad man kan göra både för miljön och för våra barns magar, säger mamman Pernilla Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".