Skara

Färre utställningar när museum måste spara

Västergötlands museum i Skara måste spara in en och en halv miljon kronor när Västarvet både ska spara pengar och omorganisera verksamheten.

Det är ett underskott i ekonomin hos Västarvet, den förvaltning som driver flera av Västra Götalandsregionens museer, som är främsta orsaken till att Västergötlands museum i Skara nu tvingas spara en och en halv miljon kronor.

Det kommer troligen resultera i fler gemensamma produktioner och färre snabba, lokala utställningar tror Anna-Maria Claesson som är chef för Västergötlands museum.

- Det kommer inte finns de lokala resurserna. Det kommer bli svårare i den här organisationen, säger hon.

Och trots att museet i Skara är ett av de museer i Västarvet som går med vinst, drabbas verksamheten nu av personalnedskärningar.

Men Anna-Maria Claesson hoppas ändå att museets kärnverksamhet kan bestå:

- Vi har ett uppdrag att till exempel ta hand om väldigt fina, stora och bra samlingar. Där finns det en smärtgräns för vad som är möjligt. Samtidigt hoppas vi ändå kunna ha en bra verksamhet, men det är en kamp hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".