SKÖVDE

Vikarier resulterade i sämre slutbetyg

På fredagen var det skolavslutning för drygt 100 niondeklassare på Rydskolan i Skövde.
För eleverna i klass 9E har vårterminen varit särskilt tuff med minst fem vikarier i engelska och matte-naturorienterande ämnen.
Några av eleverna tror att alla vikarier under terminens gång resulterat i att de kan ha fått sämre betyg.

Eleverna i klass 9E på Rydskolan har haft oturen att flera av deras erfarna lärare blivit långtidssjukskrivna under vårterminen.

Asja Maksumic misstänker att hon fått sämre slutbetyg på grund av de många vikarierna, och därmed har sämre möjligheter att komma in på gymnasiet.

- De har inte kunnat sätta rättvisa betyg på oss, så vi har fått de betyg som vi hade sedan i vintras och vi har inte kunnat höja oss i de ämnen där vi haft vikarie.

Daniel Carlsson tror att eleverna, trots att de skrivit både vanliga prov och nationella prov under terminen, fått sämre slutbetyg på grund av så många vikarier. Han är orolig för att inte bli antagen på den utbildning han vill gå på gymnasiet, för att i förlängningen kunna bli brandman.

- Får jag inte godkänt eller högre betyg så kan det bli orsaken till att jag inte kommer in.

Skolledningen på Rydskolan hävdar däremot att de rutinerade lärarna hjälpt lärarvikarierna under terminen, både med prov, undervisning och betygssättning.
Rektor Bengt Odebäck på Rydskolan tror inte att eleverna drabbats av sämre betyg, säger han.

- Det beror väldigt mycket på eleven också, för har den gjort vad den ska och jobbat vidare då har det ju funkat som vanligt. Men sedan finns det ju en och annan som inte riktigt har tagit vikarien fullt på allvar och blivit mindre arbetsam - där kan det ha påverkat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".