Mycket talar för Försvaret i Skaraborg

På fredagen överlämnade försvarsberedningen sitt förslag till hur det svenska försvaret ska vara organiserat i framtiden.
Försvarsberedningen föreslår stora förändringar och kraftiga nedskärningar av antalet stridsflygplan och tunga stridsfordon.
Vilka orter som kommer att drabbas blir nu en fråga för regeringen.

Miljöpartisten Annika Nordgren Christensen i Försvarsberedningen menar att det finns mycket som talar för att den militära verksamheten i Skövde, Lidköping och Karlsborg ändå kommer att klara sig. 
Hon tycker att fördelarna är flera, sett ur ett skaraborgskt perspektiv.

- Vi har faktiskt flera olika delar utav försvarsmakten inom ett begränsat geografiskt område.

Försvarsberedningens förslag innebär stora nedskärningar och förändringar. Man vill satsa mer på avancerad sjukvård och helikoptrar, och i stället skära ned kraftigt på antalet stridsflygplan och antalet tunga stridsfordon.

Det är nedskärningar som kan slå direkt mot F7 Såtenäs och P4 i Skövde, men det är nu regeringens sak att bestämma vilka orter som ska drabbas.
Det kan bli så att både Skövde och Lidköping blir vinnare.

Skaraborg kan ha en fördel av att man har korta geografiska avstånd mellan de olika verksamheterna, säger Annika Nordgren Christensen. 

Annars handlar mycket om den internationella verksamheten, och just här ser Annika Nordgren Christensen ett trumfkort för Skaraborg.
Den nedläggningshotade Räddningsskolan i Skövde kan mycket väl kan bli en del i den nya försvarsorganisationen.

Räddningskolans internationella profil passar bra med den militära verksamheten, säger hon.
- Fred byggs inte bara med militära insatser, snarare är det så att militära insatser möjliggör att man sedan kan gå in och bygga långsiktig fred med civilia insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".