TÖREBODA

Inga förändringar i sikte för skolköken

Töreboda kommun tänker i dagsläget inte se över möjligheterna att låta skolköket i Älgarås få laga sin egen mat, som elevernas föräldrar vill. 
Cook and chill-metoden fungerar bra, tycker kommunstyrelsens ordförande Lars-Åke Bergman och han menar att samma regler måste gälla på alla kommunens skolkök.

Föräldrarna till skolbarnen i Älgarås skola vill att barnens mat ska lagas i skolans kök och inte i ett centralkök där maten kyls ned, transporteras till barnen och där värms upp igen - den så kallade cook and chill-metoden.

Fyra kommuner i Skaraborg använder sig av den här metoden. Förutom Töreboda så handlar det om kommunerna Lidköping, Gullspång och Tibro.

I Tibro har politikerna beslutat att efter omkring 15 år byta ut sustemet och i stället laga maten ute på respektive skola, eftersom det i längden visar sig bli billigare och ge bättre matkvalitet.

Även i Gullspångs kommun pågår en utredning om att ta bort cook and chill-metoden.

Och även Lars-Åke Bergman ser fördelar med att låta maten lagas där barnen finns.

- Det är klart att det finns fördelar: man bestämmer ju sin egen matsedel och man ansvarar för sin egen budget. Men då kommer det i såfall att ligga under barn- och utbildningsnämndens budget och då får man göra en prioritering om kosten ska gå före läromedel och lärare, om man har ont om pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".