Lidköping

Nagelskulptörer lever farligt

Nagelskulptering är en växande bransch. Men de som jobbar med det riskerar att drabbas eksem och astma som en följd av de plaster och gaser som används. Företaget Filtronic i Lidköping säger sig ha hittat en lösning på hälsoriskerna.

Det är hårdplaster i form av akrylatplast, som används för att bygga upp en konstgjord nagel. En del såna här ämnen misstänks vara cancerframkallande.

Men många som arbetar i nagelsalongerna är inte medvetna om hälsoriskerna, som kan leda till eksem och astma, och innebär att yrkeskarriären måste avbrytas kort efter utbildningen är klar.

För den som driver nagelsalongen som ensamföretagare finns ingen skyldighet att installera utsug mot farliga partiklar och gaser.

- Det är bara om man har anställda som man måste tänkta på hälsoaspekterna, men vi tycker att alla borde installera en utsugsfläkt för att inte bli sjuka, säger Håkan Johansson är försäljningsansvarig på Filtronic.

Bara i Sverige finns det uppskattningsvis uppåt 500 nagelsalonger, en del ihopbyggda med frisörsalonger. I Californien i USA finns det 35 000 nagelsalonger.

Den tekniska utvecklingen och tillverkningen av utsug och filter ligger vid fabriken i Lidköping.

Filtren har nu utvecklats med en längre livslängd, vilket gör att företaget hoppas på stora framgångar utomlands.

- Det är viktigt för oss att växa på de här marknadena, säger Håkan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".