Dramatisk ökning av internetvirus

Antalet virus på Internet har ökat dramatiskt. Många av dem är så snillrikt konstruerade att inte ens datorns antivirusprogram upptäcker att något är fel.
Under 2007 var virusökningen större än någonsin, bekräftar en IT-säkerhetsspecialist.

IT-säkerhetsspecialist Per Hellqvist kallar problemet för elaka koder - alla olika typer av virus, maskar och trojaner som sprids med stor hastighet över Internet.

Det kommer över 2 700 nya virus varje dag, men trots att de är fler än tidigare så märks de inte lika tydligt som förr.
Då attackerade enstaka virus och trojaner många dataanvändare, men i dag är det tvärtom, säger Per Hellqvist.

- I dag gör man vad man kan för att du inte ska märka att du är infekterad, det gör att antivirusprogrammen inte får in dem för analys.

Per Hellqvist menar att varje datoranvändare bör vara både uppmärksam och misstänksam för att undgå att bli lurad av bedragare.

Ett exempel är nätfiske, ”phishing”, där datoranvändaren luras att lämna ut kreditkortsuppgifter på en hemsida som ser ut att höra till en bank.
Men här gäller det att ta det säkra före det osäkra och agera som man skulle gjort ute i det verkliga livet, säger Per Hellqvist.

- Om du är ute och går på stan och så kommer det fram en främling med en papperspåse på huvudet och ber att få titta på ditt kreditkortsnummer... Sunt förnuft gäller i mångt och mycket!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".