Skövde/Tidaholm/Falköping

Bergstaten avslår mineralundersökningar

Uppdaterad 15:43
Det blir inga undersökningar efter alunskiffer i Skövde, Tidaholm och Falköping. Myndigheten Bergsstaten avslår ansökningarna från ett kanadensiskt gruvföretag om att få leta i området.

Det är det kanadensiska gruvföretaget Continental Precious Minerals som har ansökt om att få göra undersökningar på totalt 14 platser på Billingen, Varvsberget och Gerumsberget.

Bergen är rika på alunskiffer, som ju bland annat innehåller uran, ett ämne som blivit allt mer attraktivt att leta efter i takt med att priset har stigit.

Att nu Bergsstaten säger nej till undersökningar motiverar de med att natur- och kulturvärdena är för stora i de aktuella områdena.

Stödjer sig på länsstyrelsen
Både länsstyrelsen och kommunerna har ställt sig negativa till undersökningar och det är länsstyrelsens yttrande som Bergsstaten stödjer sig på: även begränsade undersökningar skulle ställa till för stor skada i miljön och kan inte accepteras.

Christina Karlsson från Dimbo som jobbat emot undersökningar är förstås glad, men hon tror ändå inte att striden är över.

- De här ansökningar har ökat under 2000-talets gång - det återkommer oftare, tätare och fler. Jag tror att vi kommer få se fler ansökningar.

Det kanadensiska företaget har möjlighet att överklaga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".