Nytt FRA-förslag inom kort

Under onsdagskvällen väntas riksdagen besluta om det kontroversiella förslaget att ge Försvarets Radioanstalt utökade möjligheter till signalspaning.
Förslaget har arbetats om i syfte att få med sig borgerliga riksdagsledamöter som är tveksamma och som är oroade för att den personliga integriteten hotas.

Centerpartisten Ulrika Carlsson från Skövde anser att det senaste dygnets händelser visat att regeringen tagit intryck av de som är kritiska och som oroas för att vanliga människors integritet kan vara hotad. Hon har tidigare varit tveksam, men känner sig lugnad nu.

- Vi lyfter verkligen integritetsskyddsfrågorna och de delar som handlar om att skydda integriteten, säger riksdagsledamoten.

Men det tycker inte socialdemokraterna, som stoppade förslaget för ett år sedan. Det som nu läggs fram är i princip samma förslag, menar Urban Ahlin från Mariestad, som är vice ordförande i utrikesutskottet.

Regeringsmaktens sönderfall
- När vi kommer till själva avgörandet visar det sig att de inte har majoritet i sin egen grupp, utan det finns ett stort antal ledamöter som inte ställer upp på det regeringen föreslår. I stor utsträckning är detta någon slags regeringsmaktens sönderfall, säger Urban Ahlin.

Socialdemokraterna vill ha ett starkare skydd i lagen för den enskilde individen. Men Urban Ahlin tycker också att farhågorna kring signalspaningen är överdrivna, och han menar att vanligt folk inte behöver känna någon oro inför den kommande lagstiftningen.

- Egentligen tycker jag inte det, men samtidigt har vi socialdemokrater sagt att vi tycker det skulle funnits starkare kontrollmekanismer, säger Urban Ahlin.

Förslaget går ut på att lagreglera Försvarets Radioanstalts möjlighet till att övervaka data- och teletrafik via kabel, till exempel läsa mejl och annan kommunikation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".