Skövde

Rovkvalster räddar jordgubbsplantan

Så här i jordgubbstider kämpar odlarna mot de skadliga kvalster som angriper och förstör jordgubbsplantorna. Men nu har man på Rånna försöksstation i Skövde lyckats förbättra bekämpningen av skadedjuren genom att använda rovkvalster.

På Billingens ostsluttning jobbas de för fullt på Rånna försökstation. Det är för Sveriges lantbruksuniversitet som man håller på med rovkvalsterförsök. Kvalstren används som bekämpningsmedel i ekologiska jordgubbsodlingar.

Försöksledaren Birgitta Svensson basar över forskningen, och hon vet hur illa det kan gå för angripna jordgubbar som inte har skyddats med den nya metoden.

- Plantorna har blivit förkrympta, bären är små, blir lite brunaktiga, de blir gummiartade, berättar Birgitta Svensson.

Äter skadlig kvalster
De storväxta rovkvalstren jagar upp och sätter i sig de mindre skadekvalstren som attackerar plantorna.

Birgitta Svenssons försök visar att resultaten blir bättre om man börjar bekämpningen redan på våren.

- Tidigare har de börjat sätta ut rovkvalster efter blommningen och fram i början på juni strax innan de börjar skörda. Nu tror jag att råden kommer ändras till att sätta ut kvalstren i slutet på april och upprepa det i maj redan, för att få ett gott förebyggande skydd, säger Birgitta Svensson.

Värt kostnaden
Hon säger att det är sant att det kostar en del pengar att få ut rovkvalstren i flera omgångar, men att det ändå är värt kostanden.

- Gör du det inte så får du ingen skörd alls, säger Birgitta Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".