Västra Götaland

Undersökning ska hitta bråck på kroppspulsådern

Till hösten kommer alla 65-åriga män i Västra Götaland att erbjudas screening för att upptäcka bråck på stora kroppspulsådern.

Från och med i höst kallas alla 65-åriga män i Västra Götaland till en frivillig ultraljudsundersökning, som tar runt 5 minuter, där man bedömer hur vid den stora kroppspulsådern är, och om den riskerar att brista.

Ett stort bråck kan behöva opereras bort, och mindre behöver kontrolleras årligen. Och har man inget problem räcker med bara en undersökning.

- Har man inget bråck på kroppspulsådern vid det tillfället så är det extremt liten sannolikhet att man utvecklar det under resten av sin livstid, säger Lars Johansen som är verksamhetschef på kirurgkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde.

Ger resultat
Han tycker att det är bra att alla undersöks, eftersom man vet att screening ger bra resultat

- Jämfört med andra behandlingsstrategier för olika sjukdomstillstånd är detta väl investerade pengar, säger Lars Johansen.

Många lever med bråck utan att veta om det för det finns inga direkta symptom. Men om bråcket spricker är dödligheten stor; bara en av fyra som får ett brustet bråck överlever.

Hoppas rädda liv
Under första året räknar man med att hitta fem till sex patienter i Skaraborg - 25 i hela Västra Götaland - som behöver operation, och som man utan screeningen annars inte hade operarat. Inom fem till tio år tror Lars Johansen det handlar om tio till tolv operationer per år.

- Därmed hoppas vi kunna rädda livet på de personerna, säger Lars Johansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".