Ekornavallen mellan Gudhem och Varnhem.
Västra Götaland

Websida guidar till fornlämningar

Nu finns ett lätt sätt att hitta spännande historiska platser i Västra Götaland. Det är länsstyrelsens kulturmiljöenhet som satt samman en internetbaserad utflyktsguide - Historia på plats - med fler än 300 fornlämningar.

Bland annat finns gravfältet Ekornavallen i Falköpings kommun, Brunnsbo ängar i Skara och Lasse i Bergets grotta på Kinnekulle med i guiden.

- Lasse i Berget var den sista grottmänniskan i Sverige. Han murade upp ett hus precis under ett klippsprång. Där bodde han i 25 år tillsammans med sin fru tills kommunen tvingade honom att flytta in i fattigstugan, berättar Henrik Zedig som är arkeolog på länsstyrelsen.

Info om tillgänglighet
Tidigare i veckan startades den nya webbplatsen där man kan botanisera bland fornlämningar i länet. Där finns presentationer av lämningarna, kartor och information om sådant som tillgänglighet för funktionsnedsatta.

300 lämningar spridda runt om i länet har gjorts i ordning för besök, men än så länge har bara en bråkdel, 40 stycken, hunnits tas med på sidan - och i Västra Götaland finns det över 90 000 fornlämningar.

Vill nå yngre
Henrik Zedig säger att länsstyrelsen med historiesidan hoppas kunna i större utsträckning än tidigare nå ut till en yngre generation.

- Vi har redan ett antal som frekvent besöker de här ställena, och det är oftast lite äldre människor. Genom att gå via internet och göra det interaktivt med en gästbok där man kan lägga upp bilder och skriva en rad, så vill vi också vända oss till andra och där är unga en självklar målgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".