Mariestad

Två män föll överbord

En man och hans två söner, 13 och 24 år gamla, var med om ett sjödrama på Vänern strax utanför Mariestad vid 14-tiden på midsommardagen.

Familjen var på väg i segelbåt från Sjötorp till Mariestad, när båtmotorn havererade utanför Snapudden. Pappan skulle undersöka felet, med föll då överbord. Strax efter föll också hans 24-årige son i vattnet när han skulle hjälpa pappan upp.

Den 13-årige pojken var ensam kvar i segelbåten, som snabbt drev iväg i blåsten. Pojken larmade 112 med hjälp av en mobiltelefon, och räddningstjänsten i Mariestad, ambulanshelikopter, sjöräddningshelikopter samt en enhet från sjöräddningssällskapet Kållandsö larmades till platsen.

Simmade i land
Pappan plockades upp en stund senare av en förbipasserande fritidsbåt. 24-åringen simmade in till land där räddningstjänsten hittade honom, och en stund senare kunde 13-åringen hämtas från segelbåten, som nu gått på grund vid Snapenbadet.

Alla tre fördes till sjukhus. Ingen av dem skadades allvarligt - både pappan och den 24-årige sonen hade flytvästar på sig - men pappan blev ganska nerkyld, säger Cecilia Wegnelius på Sjöräddningscentralen, som tillägger att 13-åringen agerat som en sann hjälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".