Annika Bergman på riksmöte i Grästorp.
Grästorp

Ungas nykterhetsrörelse växer

Nykterhetsorganisationen Sveriges blåbandsungdom surfar på en framgångsvåg just nu. Under helgen håller rörelsen läger och riksmöte i Grästorp, och att man valde just midsommar var ingen slump.

Organisationen Sveriges Blåbandsungdom arbetar för helnykterhet och fysiskt håll-i-gång. För att få ut sitt budskap jobbar man mycket med att åka ut till skolor och prata om den alkoholfria livsstilen.
En annan viktig del i arbetet inom Sveriges Blåbandsungdom är att erbjuda mer drogfria fritidsaktiviteter för unga, och riksmötesgeneralen Annika Bergman säger att det är inte är någon tillfällighet att mötet hålls under misdommarhelgen.

- Enligt mitt sätt att se är midsommar den viktigaste helgen att vi syns, för det är den största fyllehelgen på hela året. Och då måste vi ha ett alternativ och visa att man kan ha roligt utan alkohol - man kan till och med ha roligare utan alkohol, säger Annika Bergman.

Lockar fler medlemmar
Under de senaste två åren har organisationen lockat allt fler medlemmar. Nu har man 2 500 medlemmar, men ordförande Fredrik Olsson hoppas på att Sveriges Blåbandsungdom växer ännu mer.

- Vi försöker nu profilera oss mer som en nykterhetsrörelse på kristen grund, Fredrik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".