Skaraborg

Tågutbyggnad kostar fem miljarder

Om Västra stambanan byggs ut på sträckan mellan Göteborg och Laxå kan tågtrafiken ökas med 50 procent. Men då krävs investeringar på fem miljarder kronor.

En utbyggnad av Västra stambanan skulle gynna flera kommuner. Det anser Tord Gustafsson (m), som är kommunalråd i Skövde och ordförande för Västra stambanegruppen.

- Vi kan ha tätare förbindelse med i första hand Göteborg, men också med våra egna kommuner från Göteborg, och sedan upp mot Stockholm. Rent arbetspendlingsmässigt skulle det vara en fördel, säger Tord Gustafsson.

50 procent mer trafik
Västra stambanegruppens nya stråkstudie visar att trafiken kan ökas med 50 procent om man bygger ut sträckan mellan Göteborg och Laxå. Något som är nödvändingt i framtiden när Västra stambanan blir allt hårdare belastad, menar Tord Gustavsson. Men då behövs pengar - närmare bestämt fem miljarder kronor.

- Anders Borg, finansministern, har meddelat vid ett flertal tillfällen att ”vi kommer inte lämna mycket pengar till infrastrukturen”. Nu har det svängt på senare tid och man pekar på vikten av infrastrukturen, säger Tord Gustafsson.

Snabbtåg via Jönköping
Samtidigt planeras en snabbtågsbana mellan Göteborg och Stockholm via Jönköping, och en fullt utbyggd Götalandsbana skulle naturligtivs påverka trafiken på Västra stambanan. Men enligt Tord Gustavsson behövs båda banorna i framtiden.

- När Götalandsbanan blir verklighet, och det första tåget rullar där någon gång om 15, 20, 30 år, så behövs både ock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".