Gårdsjö

Knottproblem för lantbrukare i Gårdsjö

Såhär års är ofta knott ett problem för både människor och djur. Bo Hagström är lantbrukare utanför Gårdsjö i norra Skaraborg  säger att knotten i år härjar mer än vanligt.

- Det har varit mängder av knott vilket gjort att jag tvingats göra alla jobb utomhus snabbare än vanligt för att inte bli sönderbiten, säger lantbrukaren Bo Hagström.

Att knott brukar bita både människor och djur på sommaren är inget nytt. Men i år upplever Bo Hagström knotten som ett större problem.

Värst för djuren
- Grillkvällarna i sommar blir lätträknade, säger han men som lantbrukare är han mer rädd om sina djur som knotten gärna suger blod av.

Tillräckligt stora mängder knott kan faktiskt ta livet av både människor och djur.

Lokalt problem
Knottlarverna lever i rinnande vatten och blir det varmt så kläcks alla larverna samtidigt men att det skulle vara mer knott i år än tidigare håller inte Jan Chirico på Statens veterinärmedicinska anstalt med om.

- Vi har inte fått några sådana signaler, men det kan samtidigt vara mycket lokalt. Om djuren drabbas av mycket knottbett är det bästa rådet jag har att hålla dem inne i stallen under dagtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".