Lidköping

Rådhusbageriet exporterar till Frankrike

Rådhuskonditoriets bageri i Lidköping säljer numera sitt bröd på export till bland annat Frankrike. Efter en allvarlig ekonomisk kris då  företaget var nära nedläggning, blev exporten till utlandet räddningen.

- Exporten har gjort att vi faktiskt har en bättre omsättning och lönsamhet än tidigare, säger Kjell Karlsson.

Det var 2002 som livsmedelskedjan Willys meddelade att den inte längre tänkte köpa bröd från bageriet i Lidköping. Över en natt tappade bageriet drygt 50 procent av sin produktion.

Tur i oturen var att ägaren Kjell Karlsson redan tidigare haft farhågor om att bageriet kunde mista storkunden Willys och  hade byggt upp en produktionslinje för tunnbröd för export utomlands.

- Tack vare EU är det lättare för oss att sälja bröd till Frankrike än till Norge, säger Kjell Karlsson.

Bageriet i Lidköping har i dag 38 anställda och omsätter i år 38 miljoner, och säljer sitt tunnbröd till sex länder - förutom Sverige.

Kjell Karlsson prisar sin personal som inte gav upp och slutade i företaget när krisen var som allvarligast.

- Det blev en otrolig det-ska-vi-klara-stämning i Företaget och alla ställde upp och kom med idéer om hur vi skulle jobba vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".