Lidköping

Klart för JA till bandyhall

Allt talar för att Lidköpings kommun nu är redo att säga ja till ett bygge av bandyhall.
Orsaken är att driftskostnaden pressats ner från 21 till 17 miljoner kronor.

Det har varit snåriga turer kring bandyhallbygget i Lidköping. Kommunen siktade från början på att bilda ett bolag för att bygga hallen och på det sättet kunna skatteplanera och göra dubbla momsavdrag.
Men det kryphålet hann regeringen mura igen vilket i ett slag gjorde hallen betydligt dyrare och ett tag fick projektet att svaja.

Men nu är man på väg att få en driftskostnad som är politiskt acceptabel. Detta genom att använda samma avskrivningsmodell som för andra byggen och bygga hallen i egen regi istället för att bilda ett bolag.

– Det innebär också att vi hux flux slipper avskrivningsreglerna som gäller för bolag. Det är två olika metoder som båda är vedertagna. Vi valde att använda samma modell som för kommunens fastigheter, säger Kjell Hedvall (s), kommunalråd i Lidköpings kommun.

Detta plus en del friseringar i övrigt gör att kommunen nu är på väg mot en årlig driftskostnad på 15 miljoner kronor. Det borde vara fullt acceptabelt för alla, menar oppositionsrådet Carin Lexmon (m):

– Som jag ser det så kommer det att bli ett positivt beslut i kommunstyrelsen på torsdag och i fullmäktige på måndag. Allt annat skulle vara en stor missräkning för mig.

Kjell Hedvall anser att den här nivån är acceptabel även för hans parti, även om det i praktiken inte förändrar totalkostnaden.

För hans del är det viktigt att nu få ett beslut om att börja bygget:

- Har man jobbat rätt så aktivt med en sak i två år så är det viktigt, säger han.