Sjötorp

Jättebro hotar turismen på Göta kanal

Planerna på att bygga en stor järnvägsbro över Göta kanal i Motala oroar turismföretagare längs kanalen i Skaraborg.
Farhågan är nämligen att den nya järnvägsbron ska stoppa upp kanaltrafiken såpass att båtarna tröttnar och överger kanalen.

Järnvägsbro som Banverket planerar att bygga över Göta kanal i Motala kommer att möjliggöra fler och längre godståg upp till Mellansverige. 

Skeptikerna befarar dock att bron kommer att bli så pass trafikerad att trafiken på Göta kanal blir lidande. Med hundratals tåg som går över bron varje dygn blir det inte så mycket tid över för broöppningar, menar kritikerna.

– Det blir framförallt de som går längs hela kanalen som drabbas, och om antalet båtar minskar, så minskar även antalet turister som kommer hit för att se båtarna, säger Johan Storm som har cykeluthyrning och besökscenter i Sjötorp. Han är orolig:

– Hela byn lever ju på turismen. Det är många företag som är beroende av den.   

Ronny Jönsson är sekreterare i Upplevelseområde Göta Kanal Väst ekonomisk förening - en samarbetsorganisation mellan kommunerna Karlsborg, Töreboda och Mariestad - som arbetare med att marknadsföra området längs Göta kanal genom de kommunerna. Han tror precis som många i Sjötorp att bron kommer att betyda minskad båttrafik - och i slutändan färre turister.  

Nästa steg enligt Banverket är att ett avtal ska skrivas mellan parterna som ska reglera trafiken så att turismen på Göta Kanal inte blir lidande.

Men föreningen överväger nu att överklaga planerna, och har också förslag på vad man kan ersätta järnvägsbron med:

– Vi vill att de bygger en tunnel istället. Då kan de köra hur många tåg de vill, säger Ronny Jönsson.