Skärpta regler för att stoppa hyrläkare i regionen

Västra Götalandsregionens kostnader för inhyrda läkare ökade förra året med drygt 150 procent - och nu ska reglerna skärpas för att försöka stoppa den galopperande utvecklingen.
I mars 2001 beslutade regionen att kostnaderna för hyrläkare skulle minska under resten av året. Men det blev inget trendbrott då och det blev det än mindre under förra året. Då ökade regionens kostnad för inhyrda läkare från 145 miljoner till 376 miljoner kronor - en ökning med 150 procent. Inom primärvården hejdades utvecklingen, men inom sjukhusen skenade kostnaderna. Men nu sätter personalavdelningen klackarna i marken. På tisdag får politikerna i regionstyrelsen ta ställning till ett förslag om skärpta regler: Hyrläkare skall bara få anlitas när alla andra alternativ är urtredda; Bemanningsföretag som regionen inte har avtal med får inte anlitas; och om regionens egna anställda skall extraknäcka som hyrläkare måste de ha ett godkännande av regionen. Dessutom ska inte längre ursäkten att slippa att göra inskränkningar i vården duga som skäl för att ta in hyrläkare. I förslaget ingår också att genom olika förmåner locka de egna läkarna att arbeta övertid. Regionens förra mål sprack. Nu sätter man upp ett nytt: Vid årsskiftet 2004/2005 skall kostnaderna ha minskat väsentligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".