Lobbykupp mot vindsnurra vid Hornborgasjön

När tranexperter från hela världen på lördagen samlades vid Hornborgasjön för att hylla den bortgångne P-O Swanbergs insats för sjöns restauering så utsattes de också för en lobbyaktion. Anders Lind, som är motståndare till planerna på ett vindkraftverk i närheten, delade ut flygblad.
- Det är viktigt att de får veta vad som är på väg att hända här i ett av världens intressantaste fågelskyddsområden bland 11 000 tranor, säger Anders Lind. Det var en lite kuppartad lobbyaktion Anders Lind gjorde. Annars pratade även tranexperterna om vindkraft, fast då handlade det inte om en eventuell vindsnurra vid Hornborgasjön, utan om planerna på en gigantisk vindkraftspark, som ska byggas på en tranrastplats utanför Berlin i Tyskland. Den enskilda vindsnurran i Bolum oroar inte tranexperterna. - Den är placerad uppe i sluttningen och kommer inte att påverka tranorna, säger Göran Lundin, som arrangerar den internationella trankonferensen. Men den bedömningen delar inte Anders Lind, mannen med flygbladen: - Jag är mycket förvånad, säger han. P-O Svanberg skulle blivit vansinnigt förbannad och jag känner att jag vill föra hans kamp vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".