Västra Götaland

Fem åtalas för grova metallstölder

Uppdaterad 16:32
I morgon torsdag åtalas fem män vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ligga bakom metallstölder för totalt 25 miljoner kronor.

Åtalet rör 38 grova stölder, varav flera i Skaraborg, under två och ett halvt år. De fem män mellan 28 och 37 år som nu åtalas misstänks för stölder av koppar, brons och stålplåtar.

Åtalet är ett resultat av den särskilda satsningen operation Kopparorm där polisen i Västra götaland och åklagarmyndigheten samarbetat med bland andra ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

Ett genombrott
Johan Lundberg, närpolischef i västra Skaraborg och insatschef under operation Kopparorm - säger att åtalet är ett genombrott i kampen för att få stopp på de grova metallstölder:

- De här personerna har sysslat nästan enbart med stölder av metaller runt om i Sverige, så de har jobbat ganska hårt med detta.

Färre stölder framöver
Han tror att de grova metallstölderna nu kommer minska.

- Vi hoppas nu kunna hindra att det blir en återrekrytering i de här leden och hindra att det kör i gång igen, eftersom vi kartlagt den här organisationerna på ett annat sätt nu, säger Johan Lundberg.

Vad är det för slags organisationer som ligger bakom de här storskaliga stölderna?

- Det är ju organiserad brottslighet och de här personerna är från före detta Jugoslavien. Och även branschen är involverad i detta, så de här stölderna är tämligen välorganiserade, säger Johan Lundberg.

Ställt till mycket
Han hoppas nu att de fem som åtalas på torsdag kommer fällas för grov stöld, och få kännbara straff.

- I och med att det ställt till så mycket för alla dessa företag, och det är viktigt att samhället markerar att det här är inte okej, så är det givetvis viktigt med ett kännbart straff.