Stora besparingar inom skolan i Mariestad

När Mariestads kommun måste spara pengar, så kommer det bland annat att gå ut över skolans verksamhet, där lärare som slutar inte ska ersättas. Men kommunalrådet och lärarna är mycket oense om hur mycket utrymme det egentligen finns att spara på skolans verksamhet. Tommy Svensson från Lärarförbundet kallar kommunalrådet för cynisk.
Lärarna i Mariestad ska bli färre. När en lärare till exempel går i pension ska tjänsten inte tillsättas med en ny person. Enligt det moderata kommunalrådet Sten Bergheden kommer detta inte att märkas eftersom det finns för många lärare i Mariestad. - Vi har en väldigt hög lärartäthet i Mariestad, säger han. Besparingarna blir bara som att ta bort grädden ovanpå och jag tror inte att eleverna kommer att märka av det i någon större utsträckning. Men att det skulle finnas för många lärare i Mariestad, det håller inte lärarna själva med om. Och kommunalrådets uttalande väcker vrede, berättar Tommy Svensson från Lärarförbundet. - Vi kan gå till nästan varje klasslärare i grundskolan i dag och han eller hon kan peka ut ett visst antal elever i sin klass, som skulle behöva mer hjälp, men de resurserna finns inte i dag, säger han. Minst 45 tjänster försvinner inom skolan och barnomsorgen i Mariestad under de närmaste åren enligt ett sparförslag som lagts fram av ledande politiker i barn- och utbildningsnämnden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".