Utländska ägare utarmar svenska storföretag

De amerikanska uppköpen av biltillverkarna Volvo och SAAB kan på sikt leda till att bolagen försvinner från Sverige, eftersom inga övergripande beslut om investeringar och tillverkningen längre tas i Sverige. Det är en farhåga som delas av facket på Volvo personvagnar i Skövde och en professor på Handelshögskolan i Stockholm.
Det är bilanalytikern, professor Christer Karlson vid Handelshögskolan i Stockholm, som i en ny rapport, för fram farhågan om vad utländskt ägande i svenska storföretag egentligen för med sig. För Volvos del så innebär det, att framtiden bestäms av Ford, ett företag som dras med stora skulder. Däremot har Volvo idag en positiv utveckling. Tomas Ivonen, som är ordförande i SIF-klubben på Volvo Personvagnar motorfabrik i Skövde säger till Radio Skaraborg att flytten av motortillverkning från Skövde till Wales är ett exempel på hur det svenska inflytandet minskar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".