Läckö

Tävlingen om Victoriahuset avgjord

Nu är det klart hur Victoriahuset vid Läckö Slott ska se ut.
Göteborgsfirman White arkitekter vann tävlingen med sitt förslag ”Tallspråk”.
– Vi har aldrig ritat något liknande. Platsen och ändamålet krävde något unikt, säger Ulla Antonsson.

På sin 30-årsdag förra året fick kronprinsessan Victoria ett naturum vid Läckö slott av bland andra Västra Götalandsregionen.  

Fem arkitektkontor har tävlat om vem som ska få formgiva Victoriahuset. På torsdagen tillkännagavs att det vinnande bidraget kommer från Göteborgsfirman White arkitekter och förslaget ”Tallspråk”.

Byggnaden ska stå färdig 2010 och består till stora delar av glasväggar med utsikt mot slottet och Vänerskärgården som ju naturum ska spegla. På ett ställe är en tall faktiskt inbyggd i själva byggnaden.

– Vi kan inte rita ett monument som konkurrerar med slottet. Tomten gjorde att vi bestämde oss för att ta naturen och tallarna som utgångspunkt. Slutresultatet blir något som snarar är slottets motsats än konkurrent, säger Ulla Antonsson.  

Tidigare har White arkitekter gjort flera naturum. De har även gjort pagoden vid Hornborgasjön och Vulcans gamla kontor i Tidaholm men Victoriahuset är något speciellt enligt Ulla Antonsson och kollegan Gunilla Hagberg: 

- Det kan man nog lugnt säga, säger de och skrattar.