Vara/Götene

Vilseledande tomtreklam anmäld

Hustillverkaren Värsåsvillan i Lundsbrunn har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring. Marknadsföringen gäller tomter vid Vara horse arena som utförligt beskrevs på företagets hemsida. Men tomterna har aldrig funnits, menar Åke Bender som anmält Värsåsvillan.

På Värsåsvillans hemsida har besökare kunnat läsa utförliga texter om Vara horse arena och dess tomter. Omgivningar och husmodeller har beskrivits, liksom närheten till skola och stall.

Men Värsåsvillan har inte gjort några uppgörelser med Vara kommun, det finns inget bygglov och projektet Vara horse arena är i en utredningsfas, skriver kommunens jurist till Åke Bender, som nu anmält Värsåsvillan till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring.

- Det är väl för att framför allt belysa hur man använder vilseledande information för att skapa intresse för det här projektet Vara horse arena, säger Åke Bender.

Produkten finns inte
Han tycker det är fel att Värsåsvillan och Vara kommun marknadsför produkter som inte ens finns.

- Läser man texten så är ju allt klart för byggstart, och det är ju naturligtvis inte så.

När Sveriges Radio Skaraborg kontaktar Värsåsvillans vd Jonas Borgenhard har företaget valt att ta bort all information om Vara horse arena från hemsidan. Det efter att anmälan till konsumentverket blivit känd.

Höga krav på marknadsföring
Eftersom det inte finns någon uppgörelse färdig har Värsåsvillan endast gjort en intresseanmälan på hemsidan åt Vara horse arena - en anmälan som inte var bindande, enligt Jonas Borgenhard.

Mattias Grundström, som är jurist på Konsumentverket, menar att företag tar stora risker med den här typen av marknadsföring där det ställs höga krav.

- Påstår man i sin marknadsföring att det ska se ut på ett visst sätt, då har man att svara för att det också kommer göra det, med risk för att man gör sig skadeståndsskyldig till exempel om det visar sig inte stämma, säger Mattias Grundström.