Karlsborg

Svårsläckt skogsbrand i Granvik

Räddningstjänsten i Karlsborg har en tung vecka.
Nästan varenda dag har det brunnit i skogarna runt Granvik. Totalt handlar det om ett 20-tal skogsbränder.
Den senaste utbröt på fredagseftermiddagen.
På lördagsförmiddagen var den långt ifrån släckt.

Hela kvällen och natten mot lördag jobbade brandmännen med släckningen. På lördagsmorgonen var branden under kontroll, men räddningstjänsten trodde sig ha många bekämpningstimmar kvar.

– Vi kommer nog att behöva jobba där fram tills kväll, kanske ännu längre, sa inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg.  

Efter att ha jobbat hela natten ersattes de elva brandmännen på morgonen av 12 nya. Terrängen är svåråtkomlig. Vid flera av bränderna har brandmännen tvingats bära utrustningen långa sträckor: 

- Vi har haft brytpunkter med bilarna utmed riksväg 49 och sedan har vi fått bära grejerna uppför bergssluttningarna, säger Roland Björnell som varit brandförman under veckan.

Runt 15 man från räddningstjänsten i Karlsborg, Undenäs och Tibro har hittills varit inblandade i släckningsarbetet. Skogsbrandflyg kontrollerar nu området varje dag. Hemvärnet är också involverat för att bevaka så att släckta bränder inte flammar upp igen.  

– Bränderna har inte varit så stora, en hektar som mest, men de har varit många och i svåråtkomlig terräng. Vi har haft tur på så sätt att det legat sjöar bredvid så vi har haft obegränsat med vatten, säger Roland Björnell.   

Det är ett mysterium hur bränderna har startat.
Elsie Wohlin som bor i Granvik tror att oaktsamhet från människor som vandrar och campar i skogarna kan vara orsaken till bränderna: 

– De som har tänt tror att de har släckt efter sig, men det ligger och pyr och när de börjar blåsa så tar det sig. Tänk efter innan! Om det blir toppbrand så går det undan, då har man ingen chans…