Inspektörer vill stoppa Falköpingskennel

Djurskyddsinspektörerna i Falköping föreslår att kommunen drar in kenneltillståndet för en hundkennel söder om Falköping. Skälet är att det kommit upprepade klagomål de senaste åren om att hundarna sköts dåligt, och är farliga för omgivningen.
Kenneln har varit ifrågasatt under lång tid, och flera incidenter har inträffat. Förra våren blev en 11-årig pojke överfallen och svårt biten av flera hundar, och för ett par månader sedan rev lösspringande hundar får på en granngård. De två kennelägarna har även kritiserats för att hygienen på anläggningen varit för dålig. Men starkast kritik har kommit från Svenska kennelklubben, som menar att kenneln söder om Falköping har för många hundar. Det finns idag drygt hundra vuxna hundar på kenneln, enligt djurskyddsinspektör Kaarlo Danielsson. Därtill kommer valpar. Hundarna föds upp i flockar i stora inhägnader som leds av alfapar. Svenska kennelklubben ställde under förra året krav om förbättringar, men när situationen inte förändrades, uteslöts kenneln ur Svenska kennelklubben. Även Falköpings kommun har ställt krav, men så sent som i höstas godkände kommunen att kennelägarna får ha 100 vuxna hundar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".