Skaraborg

Nya regler går ut över arbetssökande

På arbetsförmedlingarna i Skaraborg finns nu en oro för den ökade arbetsbelastning som de nya hårdare reglerna för sjukskrivna för med sig. Om inte regeringen skjuter till mer pengar, finns risk att arbetsbördan går ut över de arbetssökande.

Ulrika Jörkander som är chef på arbetsförmedlingen i östra Skaraborg säger att hon tycker att det är konstigt att regeringen å ena sidan säger att fler sjukskrivna måste arbeta, men samtidigt inte satsar på den myndighet som ska ta hand om dem, och hitta ett arbete till dem.

- När man gör så stora förändringar borde det vara så att man får resurser, säger Ulrika Jörkander.

Försäkringskassan har fått medel för att klara av att handlägga enligt de nya tuffare reglerna, men arbetsförmedlingen och socialtjänsten, som ska hantera de som försäkras ut, får klara sig som det är.

Möten med sjukskrivna
Kravet som nu ställs på just arbetsförmedlingarna, är att de i flera steg måste hålla möten med de som varit sjukskrivna längre än tre månader, och att i förlängningen hänvisa dem till arbeten.

Den här arbetsbelastningen kommer att gå ut över alla arbetssökandes möjligheter att få hjälp att hitta ett jobb, om inte arbetsförmedlingen får mer resurser, menar Ulrika Jörkander.

- Risken är att man inte får det stöd man skulle vilja ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista