SKARABORG

Birger Jarl kan bli filmstjärna

Efter filmerna om Arn finns det nu planer på en eventuell fortsättning. Den skulle i så fall handla om Birger Jarl, mannen som enade Sverige och som författaren Jan Guillou i sina böcker låter vara barnbarn till Arn.

Idén att göra film om Birger Jarl har funnits länge, säger Anja Praesto, som har jobbat med Arnturismen under många år.
– Tillsammans med östgötarna planerar vi ett jubileum 2010 när det är 800 år sedan Birger Jarl föddes. Det finns ju dessutom en fjärde bok, Arvet efter Arn, så det vore jättekul om det kunde bli film av den också.

Ännu så länge är planerna vaga och filmproducenten Waldemar Bergendahl på Svensk filmindustri säger till SKLT att han är medveten om att det finns ett intresse i Skaraborg för en fortsättning, men att det inte finns någon substans i planerna för tillfället.
Men Anja Praesto hoppas ändå på att det ska gå att få till ett nytt filmprojekt.
– Allting handlar om ekonomi och det här kostar naturligtvis väldigt mycket pengar, säger hon. Så det kräver att vi här i regionen är med och att Svensk filmindustri är intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista